Fez PS4

2012’de çıkmış, basit olmasına rağmen fazlasıyla ilgi gören ve yapımcısını zengin eden oyunlardan bir tanesi de Fez olmuştu. Xbox, PC ve Linux’ta çıkış yaptıktan sonra bu oyun sonunda PS4’te de bizlerle buluşturuldu. PS3 ve PS Vita için de satın alınabilir olan Fez’in diğer versiyonlara göre grafiklerinde iyileştirme olduğunu söyleyebiliriz, ancak sistemde pek de bir değişiklik yok. Sanırız oyunun hikayesini diğer platformlarla aynı tutmak istemişler. Biz de bu yazımızda sizler için Fez PS4 İnceleme yazısını sizlere sunuyoruz.

Fes mi Fez mi?

Bizlerin kısaca “fes” olarak nitelendirdiği aksesuar, oyunumuz “Fez”de karakterimiz Gomez için aslında bir uyanışın simgesi. Tamamen 2 boyutlu bir dünyada yaşayan Gomez, günün birinde kocaman altından bir hexahedron’un boyutlararası bir yırtık oluşturmasıyla birlikte üçüncü boyuta geçiyor ve bu fesi takmaya başlıyor. Böylelikle sadece 2 boyutlu gördüğümüz platformlar, aslında üç boyutlu bir uzaydaki 4 adet 2 boyutlu platforma dönüşüyorlar. Platformları sağa ve sola döndürerek bu dört farklı 2 boyutlu görüntü arasında gidip gelebiliyoruz. Böylelikle her platform değişikliğinde uzaklık algımız da değişiyor ve yeni geçiş yolları oluşuyor.

Fez’in görselliği 8-bit’lik oyunları anımsatıyor. Ancak detay seviyesi ve akıllıca hazırlanmış bulmacalar, size bu 20 sene öncesine ait görünen tecrübeyi modern bir şekilde yaşamanızı sağlıyor.

Oyunda herhangi bir düşman, boss fight ya da hata yaptığınız için cezalandırma bulunmuyor. Bu da sizin bulmacaları ve geçmeniz gereken platformları içiniz rahat bir şekilde geçmenizi sağlıyor. Nasıl Gomez fesini takınca bir aydınlanma yaşıyorsa, siz de gönül rahatlığıyla oyundaki zorlu kısımları geçerek aydınlanabiliyorsunuz.

Fez’in asıl olayı ise şimdi yaşları 30’u bulan nesle nostalji yaşatması. Etraf tamamen video oyun referanslarıyla (Özellikle Nintendo) dolup taşıyor. Oyunun en başındaki “resetlenme” sahnesi bile bunun bir kanıtı.

Peki ya Playstation’da olay ne?

Aslında orijinal oyunla arasında büyük farklar bulunmayan Fez’in Playstation versiyonları, platforma göre küçük değişiklikler içeriyor. Örneğin PS4’te oyunu oynarken, DualShock 4’ün dokunmatik yüzeyine basarak haritayı açabilmeniz mümkün. Bununla birlikte dört farklı ikinci boyuta geçmek için kullanılan tuşlar, DualShock ve PS Vita’da daha rahat kısımlarda bulunuyor ve oyunu PC’den daha rahat oynanabilir hale sokuyor.

Ancak yukarda saydıklarımız, oyunu herhangi bir Playstation platformunda almanız için asıl neden değil. Fez’i hangi PS platformunda alırsanız alın, Cross-Buy özelliği nedeniyle diğer platformlarda da oynayabiliyorsunuz. İşin en güzel yanı ise, Cross-Save yani farklı platformlar arasında kayıtlı oyun aktarım özelliğiyle, bir konsolda bıraktığınız oyuna, diğerinden devam edebiliyor olmanız. Yani evdeki PS4’te Fez’in üçüncü bölümünde kaldıysanız ve okula gitmeniz gerekiyorsa, PS Vita’nızı internete bağlayıp eşitleyerek, okul yolunda da devam etmeniz mümkün.

Kısacası 2012’de çıkan bu şaheseri oynama fırsatınız olmadıysa ve bir Playstation konsolu sahibiyseniz, Fez’i oynamamanız için herhangi bir neden olmadığını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Oyuna eksi vermek için zorlanacağımı söyleyerek eksilere yazmayacağım tek kötü yanının, Playstation platformuna gelmesinin 2 sene sürmesini gösterebilirim.

Share.